Λίγα λόγια για μένα....

Γεια σας,
με λένε Μαρία, είμαι Ελληνίδα με καταγωγή από τη Λήμνο και μένω στην Αθήνα, μου αρέσει πολύ η μαγειρική, η ζαχαροπλαστική και να δοκιμάζω καινούργιες γεύσεις, έτσι πήρα την απόφαση να δημιουργήσω αυτή τη σελίδα και να μοιραστώ μαζί σας τις συνταγές που έχω.
Μου αρέσει το καλό αποτέλεσμα και αυτό που γεύομαι να ικανοποιεί εμένα και τους ανθρώπους γύρω μου. Πάντα προσπαθώ να βελτιώνομαι κοιτώντας παλιές αλλά και νέες συνταγές, ελληνικές και όχι μόνο.. Γι' αυτό με τα χρόνια οι συνταγές της γιαγιάς και της μαμάς άλλες έχουν παραμείνει το ίδιο και άλλες τις έχω αλλάξει για να τείνουν περισσότερο στη νεότερη γενιά και στα γούστα του καθενός.
Ανυπομονώ για τα σχόλιά σας ή ερωτήματά σας που θα χαρώ να σας απαντήσω.

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ ΚΟΦΤΟ

Υλικά:

1 χταπόδι περίπου στο κιλό
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
300 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 μπαχάρια, αν δεν έχετε ολόκληρα
και έχετε σε σκόνη θα βάλετε λιγότερο
από μισό κουταλάκι.
2 φύλλα δάφνης
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1 πακέτο μακαρονάκι των 500 γρ.

Εκτέλεση : 

Αφού έχουμε πλύνει και έχουμε
καθαρίσει το χταπόδι το βάζουμε
σε μία κατσαρόλα να βράσει
μέχρι να μαλακώσει. Αφού
έχει βράσει το αφήνουμε να κρυώσει
και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.



Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο
ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το
κρεμμύδι, προσθέτουμε το χταπόδι
και ανακατεύουμε.


Προσθέτουμε το κρασί και
ανακατεύουμε λίγο μέχρι να εξατμιστεί
το αλκοόλ.

Στη συνέχεια βάζουμε όλα τα υλικά
μας εκτός απο το μακαρονάκι.
Βάζουμε και 2 ποτήρια νερό
μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά μας.




Το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά
για 45 λεπτά περίπου. Ενδιάμεσα πάντα
ελέγχουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε
νερό, δε θέλουμε να εξατμιστεί και να μας
κολλήσει το φαγητό.








Σε μια άλλη κατσαρόλα έχουμε βράσει
το μακαρονάκι και αφού το έχουμε
στραγγίξει το ρίχνουμε στη κατσαρόλα
με το χταπόδι και ανακατεύουμε.







Το φαγητό μας είναι έτοιμο.

Καλή Επιτυχία.....


ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ

Υλικά:

600 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 κρεμμύδι
ψίχα ψωμιού λιγότερο από 1 φρατζόλα
3 κ.σ. ούζο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. νερό
1/2 ματσάκι μαϊντανό
λίγο δυόσμο
αλάτι
πιπέρι
αλεύρι για το τηγάνι





Εκτέλεση:

Έχουμε βάλει το ψωμί να μουλιάσει
σε ένα μπωλ με νερό, το αφήνουμε
για λίγη ώρα και μετά στραγγίζουμε
καλά αφαιρώντας τη κόρα για να μείνει
η ψύχα.
Έχουμε λιώσει σε μιξεράκι
το κρεμμύδι και ψιλοκόψει το
μαϊντανό και το δυόσμο.
Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε όλα
μας τα υλικά εκτός από το αλεύρι.
Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε
μέχρι να γίνει ομογενές και να
πλάσουμε τα κεφτεδάκια μας.
Σε ενα βαθύ πιάτο ή μπωλ
έχουμε βάλει λίγο αλεύρι
που θα περάσουμε τα κεφτεδάκια πριν
τα τηγανίσουμε σε καλαμποκέλαιο
ή ηλιέλαιο σε δυνατή φωτιά
 μέχρι να πάρουν χρώμα.


Βγάζοντάς τα από το τηγάνι
τα ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας
για να τραβήξει το λάδι από το
τηγάνισμα.







Τα κεφτεδάκια μας είναι έτοιμα.








Καλή Επιτυχία...









Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ

Υλικά:

1 κιλό σπανάκι
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
200 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτα
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 κούπα ρύζι νυχάκι
1/2 κούπα ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι





Εκτέλεση:

Αφού έχουμε πλύνει το σπανάκι
το βάζουμε να βράσει για 10 λεπτά
και το σουρώνουμε. (ζεμάτισμα)
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε
τα κρεμμυδάκια για να τα τσιγαρίσουμε
σε μια κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το ζεματισμένο σπανάκι
και ανακατεύουμε.

Έπειτα προσθέτουμε τη ντομάτα,
τον άνηθο, το ελαιόλαδο, αλάτι,
πιπέρι και νερό. Το αφήνουμε να
βράσει για 45 λεπτά περίπου σε δυνατή
φωτιά. Τέλος προσθέτουμε το ρύζι
και το αφήνουμε να βράσει για12 λεπτά
για να φουσκώσει το ρύζι μας.
Πριν το βγάλουμε από το μάτι της
κουζίνας βάζουμε και το χυμό από
2 λεμόνια.

Το φαγητό μας είναι έτοιμο.

Με φέτα, ελιές και φρέσκο ψωμάκι είναι τέλειο!!


Καλή Επιτυχία...



Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΒΟΣΚΟΥ (SHEPERD'S PIE)

Υλικά για 7-8 άτομα:

1.200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1/2 κούπα αρακά
1/2 κούπα καλαμπόκι
1 καρότο ψιλοκομμένο
200 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
2-3 μπαχάρια
200 γραμμάρια παρμεζάνα
1 μικρό φλυτζανάκι κόκκινο κρασί
1/2 κ.γ. θυμάρι
1/2 κ.γ. δεντρολίβανο
8-10 πατάτες βρασμένες
1/2 φλυτζάνι γάλα
50 γρ. βούτυρο
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Σε ένα βαθύ τηγάνι ή μία κατσαρόλα
βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και
τσιγαρίζουμε το κιμά καλά, προσθέτουμε
το κρεμμύδι με το σκόρδο και σβήνουμε
με το κόκκινο κρασί. Προσθέτουμε
τον αρακά, το καλαμπόκι, το καρότο
τη ντομάτα, το μπαχάρι, το θυμάρι,
το δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι,
λίγο νεράκι να σκεπαστούν τα υλικά
μας και το αφήνουμε να βράσει για 40
λεπτά περίπου.

Αφού έχουμε βράσει τις πατάτες μας
τις ξεφλουδίζουμε, τις λιώνουμε
σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε
το βούτυρο και το γάλα.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει
ο πουρές μας λείος αλλά όχι μαλακός
πολύ. Να είναι λίγος σφιχτός.

Αφού έχει μαγειρευτεί ο κιμάς με
τα υπόλοιπα υλικά τον αδειάζουμε
σε ένα πυρέξ και από πάνω
απλώνουμε τον πουρέ.
Πασπαλίζουμε  με παρμεζάνα και
το ψήνουμε σε προθερμασμένο
φούρνο στους 180 βαθμούς για
20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει.


Ο κιμάς δε πρέπει να έχει πολλά ζουμιά
πρέπει να είναι σχεδόν στεγνός.

Αυτή είναι μία συνταγή γνωστή στο
εξωτερικό,συνηθισμένη και αγαπημένη.

Επίσης αν θέλετε μπορείτε να το
ψήσετε σε ατομικά πυρεξάκια
και να το σερβίρετε..


Καλή Επιτυχία...




Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

ΚΡΕΑΣ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΜΕ ΚΑΡΟΤΑ

Υλικά για 3 μερίδες:

600 γρ. κρέας μοσχάρι
2-3 καρότα κομμένα σε λωρίδες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2-3 μπαχάρια
1/3 κούπας ελαιόλαδο
χυμό από 2-3 λεμόνια
αλάτι
πιπέρι





Εκτέλεση:

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε
ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί
ρίχνουμε το κρέας μας να τσιγαριστεί
καλά από όλες τις πλευρές. Αφού
έχουνε πάρει χρώμα όλες οι πλευρές του
το βγάζουμε σε ένα πιάτο και προσθέτουμε
το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να
μαραθεί. Ξαναρίχνουμε το κρέας στη
κατσαρόλα και όλα τα υλικά
μας εκτός από τα καρότα.  Προσθέτουμε
αρκετό νερό και το αφήνουμε να βράσει
για 45 λεπτά σε μέτρια φωτιά και τότε
ρίχνουμε και τα καρότα στο φαγητό.
Το αφήνουμε να βράσει για άλλα 40-45
λεπτά και το φαγητό μας είναι έτοιμο.

Επειδή κάθε κουζίνα διαφέρει, στη δική
μου θέλει περίπου 1 1/2 ώρα για να
μαγειρευτεί και να μαλακώσει το κρέας.
Πριν το βγάλετε από τη φωτιά δοκιμάστε
λίγο να βεβαιωθείτε ότι έχει μαλακώσει
και είναι έτοιμο.

 Συνοδεύεται με πατάτες λεμονάτες ή ρύζι.

 Στο φαγητό αυτό μπορείτε να 
προσθέσετε και μανιτάρια, του πάει πολύ.
 
Αν δείτε ότι ενώ είναι έτοιμο το φαγητό
δεν έχει πιει όλα τα νερά του, σε λίγο
νεράκι διαλύστε 1 κ.γ. κόρν φλάουρ
 και ρίξτε το στη κατσαρόλα και 

ανακατέψτε. Έτσι θα πήξει η σάλτσα
και θα δέσει καλύτερα με το φαγητό.


Καλή Επιτυχία...



ΓΑΥΡΟΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΛΑΔΟΡΙΓΑΝΗ

Υλικά:
 
1 κιλό γαύρο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 κ.γ. ρίγανη
χυμό από 1-2 λεμόνια
αλάτι
πιπέρι
Ξύδι







Εκτέλεση:

Αδειάζουμε το γαύρο στο νεροχύτη
και τον πλένουμε με αρκετό νερό.
Του ρίχνουμε αρκετό ξύδι και αρχίζουμε
να τον καθαρίζουμε. Εμένα μου αρέσει
να τον ξεκοκαλίζω και να μένει μόνο το
φιλέτο του. Παίρνει λίγο χρόνο αλλά αξίζει
τον κόπο.
Αφού τον έχουμε καθαρίσει βάζουμε
το γαύρο σε ένα πυρέξ ή ταψάκι και
προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μας
εκτός από το ξύδι που το βάλαμε στην αρχή.
Προσθέτουμε και λίγο νεράκι να σκεπαστεί
ο γαύρος και το ψήνουμε σε προθερμασμένο
φούρνος στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου
μέχρι να πιει τα νερά του και να ροδοκοκκινίσει.







Το φαγητό μας είναι έτοιμο.







Μπορείτε να το συνοδεύσετε με κολοκυθάκια
βραστά και χόρτα.










Καλή Επιτυχία.....