Λίγα λόγια για μένα....

Γεια σας,
με λένε Μαρία, είμαι Ελληνίδα με καταγωγή από τη Λήμνο και μένω στην Αθήνα, μου αρέσει πολύ η μαγειρική, η ζαχαροπλαστική και να δοκιμάζω καινούργιες γεύσεις, έτσι πήρα την απόφαση να δημιουργήσω αυτή τη σελίδα και να μοιραστώ μαζί σας τις συνταγές που έχω.
Μου αρέσει το καλό αποτέλεσμα και αυτό που γεύομαι να ικανοποιεί εμένα και τους ανθρώπους γύρω μου. Πάντα προσπαθώ να βελτιώνομαι κοιτώντας παλιές αλλά και νέες συνταγές, ελληνικές και όχι μόνο.. Γι' αυτό με τα χρόνια οι συνταγές της γιαγιάς και της μαμάς άλλες έχουν παραμείνει το ίδιο και άλλες τις έχω αλλάξει για να τείνουν περισσότερο στη νεότερη γενιά και στα γούστα του καθενός.
Ανυπομονώ για τα σχόλιά σας ή ερωτήματά σας που θα χαρώ να σας απαντήσω.

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΙΑ ΜΠΕΡΚΕΡ

Υλικά:

450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 φλυτζάνι ζεστό νερό
1 αυγό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. αλάτι
4 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
3 κ.σ. ζάχαρη
1 αυγό και 1 κ.σ. γάλα
για να αλείψουμε τα ψωμάκια
3 κ.σ. σουσάμι για τα ψωμάκια

Εκτέλεση:

Σε ένα μπωλ βάζουμε το ζεστό
νερό με τη μαγιά και 1/2 κούπα
από το αλεύρι. Το σκεπάζουμε
και το αφήνουμε να δουλέψει για
1/2 ώρα περίπου. Έπειτα στο κάδο
του μίξερ ρίχνουμε το μίγμα της μαγιάς
και προσθέτουμε το υπολοιπο αλεύρι,
το αλάτι, το αυγό, το ελαιόλαδο,
το βούτυρο και τη ζάχαρη.


Το δουλεύουμε στο μίξερ για 5-6 λεπτά
με το εξάρτημα του γάντζου. Η ζύμη πρέπει
να είναι απαλή και λεία και να ξεκολλάει
από τα τοιχώματα του κάδου
και να μη κολλάει στα χέρια μας.
Τη βγάζουμε από το κάδο και τη βάζουμε
σε ένα μπωλ και αφήνουμε τη ζύμη
να φουσκώσει για 2 ώρες.

Μετά παίρνουμε τη ζύμη και την απλώνουμε
σε αλευρωμένο πάγκο. Δίνουμε στη ζύμη ενα
ορθογώνιο σχήμα όπως στη φωτό και με
ενα μαχαίρι το χωρίζουμε σε 8 κομμάτια.
Το κάθε κομμάτι το δουλεύουμε και το
κάνουμε στο μέγεθος του ψωμιού που θέλουμε
(συνήθως στρογγυλό)




Τα σκεπάζουμε για 40-50 λεπτά να φουσκώσουν
λίγο.
 Χτυπάμε σε ένα μπωλάκι 1 αυγό με 1κ.σ. γάλα
και με αυτό αλείφουμε τα ψωμάκια μας από πάνω και πασπαλίζουμε με σουσάμι.






Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους
180 βαθμούς κελσίου για 15-17 λεπτά.







Τα ψωμάκια είναι πολύ νόστιμα και
 πολύ αφράτα.. Ότι πρέπει για burger!!





















Καλή Επιτυχία....

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ

Υλικά:

1 ποτήρι ελαιόλαδο
2 ποτήρια σιμιγδάλι χονδρό
3 ποτήρια ζάχαρη
4 ποτήρια ζεστό νερό
φλούδα ενός λεμονιού
5 κ.σ. σταφίδες (προεραιτικά)
150 γρ. αμύγδαλο
1 κ.γ. κανέλα

Εκτέλεση:

Βάζουμε το αμύγδαλο σε ένα ταψάκι στο
φούρνο για 7-8 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο
και το αφήνουμε να ζεσταθεί, προσθέτουμε
το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνέχεια
με μία κουτάλα μέχρι να καβουρδιστεί καλά.
Βγάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και
προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη κανέλα
και τη φλούδα λεμονιού.
Το ξαναβάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε
μέχρι να πήξει και να ξεκολλάει ο χαλβάς από
τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Τέλος
προσθέτουμε τις σταφίδες και το αμύγδαλο.
Αφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού, το αφήνουμε
λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.

Ο χαλβάς μας είναι έτοιμος.

Καλή Επιτυχία...

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΜΕ ΑΡΑΚΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ

Υλικά:

1/2 κιλό φασολάκια
2 κούπες αρακά
1 κρεμμύδι
2-3 καρότα κομμένα σε ροδέλες
3-4 πατάτες
1/2 ματσάκι άνηθο
χυμό από 2-3 λεμόνια
1/2 κούπα ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι



Εκτέλεση:

Αφού έχουμε καθαρίσει τα
φασολάκια, έχουμε ψιλοκόψει
 το κρεμμύδι, τον άνηθο, έχουμε
καθαρίσει και κόψει τις πατάτες
είμαστε έτοιμοι να μαγειρέψουμε.

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο
ελαιόλαδο και το κρεμμύδι για
να τσιγαριστεί και να μαραθεί.
Προσθέτουμε τα φασολάκια και τον
αρακά. Ανακατεύουμε για λίγο και
προσθέτουμε τις πατάτες και τα
καρότα. Έπειτα βάζουμε το υπόλοιπο
ελαιόλαδο, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι,
και νερό μέχρι να καλύψει το φαγητό μας.

Το αφήνουμε να βράσει
για 40-50 λεπτά περίπου. 10 λεπτά
πριν το βγάλουμε προσθέτουμε το
χυμό από 2-3 λεμόνια. (ανάλογα
πόσο ξυνό το θέλουμε).



Το φαγητό μας είναι έτοιμο.


Καλή Επιτυχία....