Υλικά:
Για το κιμά:
750 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
300 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
2-3 μπαχάρια
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/2 κ.γ. κανέλα
5 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Για τα μακαρόνια:
500 γρ. μακαρόνια νο2
λίγο βούτυρο για το τσιγάρισμα
Για τη μπεσαμέλ:
1.200 γρ. γάλα
5 κ.σ. βούτυρο
8-9 κ.σ. αλεύρι
(ανάλογα πόσο πηχτή θέλετε τη μπεσαμέλ)
αλάτι
πιπέρι
1 αυγό
1 χούφτα τριμμένη παρμεζάνα
Και λίγη παρμεζάνα ακόμη για τα μακαρόνια
Εκτέλεση:
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο
και τσιγαρίζουμε καλά το κιμά.
Αδειάζουμε το κιμά σε ένα πιάτο και
στο ίδιο τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι
και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν και μετά
ξαναρίχνουμε το κιμά μέσα σε αυτό.
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά,
λίγο νεράκι και το αφήνουμε να βράσει
για 40 λεπτά περίπου σε δυνατή φωτιά.
Αν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό το κάνουμε.
Κοντά στα 40 λεπτά ο κιμάς είναι έτοιμος
και πρέπει να μην έχει σάλτσες, να είναι σχεδόν
στεγνός.
Αφού έχουμε βράσει τα μακαρόνια και
τα σουρώσουμε τα τσιγαρίζουμε με λίγο
βούτυρο.
Τα βάζουμε σε ένα πυρέξ και πασπαλίζουμε
με παρμεζάνα να πάει παντού.
Από πάνω βάζουμε το κιμά.
Για τη μπεσαμέλ σε μια κατσαρόλα
λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε
το αλεύρι και τα ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε το γάλα και
ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Όταν αρχίζει
να βράζει το μίγμα και να πήζει
προσθέτουμε χτυπημένο το αυγό και
αλατοπιπερώνουμε. Τέλος βάζουμε
και λίγη παρμεζάνα.
Την απλώνουμε στο πυρέξ πάνω από το
κιμά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο
στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου.
Αν θέλετε πάνω από τη μπεσαμέλ
πασπαλίστε με τριμμένη φρυγανιά
γιατί κάνει υπέροχη κρούστα.
Επίσης αν δεν έχετε παρμεζάνα
μπορείτε να βάλετε τυρί της
επιλογής σας.
Καλή Επιτυχία...
Για το κιμά:
750 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
300 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
2-3 μπαχάρια
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/2 κ.γ. κανέλα
5 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Για τα μακαρόνια:
500 γρ. μακαρόνια νο2
λίγο βούτυρο για το τσιγάρισμα
Για τη μπεσαμέλ:
1.200 γρ. γάλα
5 κ.σ. βούτυρο
8-9 κ.σ. αλεύρι
(ανάλογα πόσο πηχτή θέλετε τη μπεσαμέλ)
αλάτι
πιπέρι
1 αυγό
1 χούφτα τριμμένη παρμεζάνα
Και λίγη παρμεζάνα ακόμη για τα μακαρόνια
Εκτέλεση:
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο
και τσιγαρίζουμε καλά το κιμά.
Αδειάζουμε το κιμά σε ένα πιάτο και
στο ίδιο τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι
και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν και μετά
ξαναρίχνουμε το κιμά μέσα σε αυτό.
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά,
λίγο νεράκι και το αφήνουμε να βράσει
για 40 λεπτά περίπου σε δυνατή φωτιά.
Αν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό το κάνουμε.
Κοντά στα 40 λεπτά ο κιμάς είναι έτοιμος
και πρέπει να μην έχει σάλτσες, να είναι σχεδόν
στεγνός.
Αφού έχουμε βράσει τα μακαρόνια και
τα σουρώσουμε τα τσιγαρίζουμε με λίγο
βούτυρο.
Τα βάζουμε σε ένα πυρέξ και πασπαλίζουμε
με παρμεζάνα να πάει παντού.
Από πάνω βάζουμε το κιμά.
Για τη μπεσαμέλ σε μια κατσαρόλα
λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε
το αλεύρι και τα ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε το γάλα και
ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Όταν αρχίζει
να βράζει το μίγμα και να πήζει
προσθέτουμε χτυπημένο το αυγό και
αλατοπιπερώνουμε. Τέλος βάζουμε
και λίγη παρμεζάνα.
Την απλώνουμε στο πυρέξ πάνω από το
κιμά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο
στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου.
Αν θέλετε πάνω από τη μπεσαμέλ
πασπαλίστε με τριμμένη φρυγανιά
γιατί κάνει υπέροχη κρούστα.
Επίσης αν δεν έχετε παρμεζάνα
μπορείτε να βάλετε τυρί της
επιλογής σας.
Καλή Επιτυχία...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου